10 Masalah Menjalan "Cron" pada Drupal

Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh pengguna Drupal (selalunya melibatkan Pelayan Web) adalah proses cron tidak dapat dijalankan sepenuhnya; sama ada tidak berjaya atau tergantung dipertengahan.

Status gagal yang dipaparkan adalah seperti "Cron failed" di bahagian Administrator > Report > Status. Dan jika dilihat kepada log ralat, mesej yang dipaparkan adalah seperti "Attempting to re-run cron while it is already running".

6.7 Configuration: User interface

Bahagian "User interface" menempatkan konfigurasi yang berkaitan dengan paparan berfungsi yang akan digunakan oleh pengguna atau pihak pentadbir. Bahagian ini mungkin akan menempatkan banyak konfigurasi bergantung kepada jenis dan bilangan modul yang dipasang. Secara lalainya, hanya satu konfigurasi yang wujud iaitu "Shortcuts"

Shortcuts

Merupakan modul terbaru yang terbina siap dalam Drupal 7. Ia membolehkan pengguna menambah dan menentukan pautan pantas untuk setiap paparan dalam Drupal tanpa perlu melalui hierarki menu.

6.6 Configuration: System

Bahagian ini menempatkan konfigurasi tetapan untuk sistem laman web (Drupal 7). Konfigurasi yang dimuatkan berkaitan dengan informasi, tindakan dan aktiviti berjadual iaitu:

  • Site information
  • Actions
  • Cron

Site information

Bahagian ini membolehkan kita mengemas kini nama laman, alamat emel laman, slogan, paparan laman utama, bilangan kandungan laman utama dan pengendalian ralat.

6.5 Configuration: Regional and language


Medium pertuturan atau bahasa mungkin boleh menjadi elemen yang penting sekiranya anda membina laman yang menyediakan lebih dari satu bahasa pilihan. Tetapi pada pemasangan asas fungsi pemilihan bahasa belum diaktifkan. Ianya akan diterangkan dalam bahagian yang seterusnya apabila kita sudah memasuki tahap pengaktifan modul tambahan dalam "core".


6.1 Configuration: People

Dalam bahagian Configuration ini, kita akan cuba mengupas satu per satu konfigurasi yang disediakan dalam pemasangan asas Drupal ini mengikut kumpulan yang disediakan. Untuk makluman anda, kumpulan konfigurasi ini merupakan elemen baru dalam Drupal 7 kerana sebelum ini, dalam D6 klasifikasi tidak diwujudkan langsung sebaliknya ke semuanya dirangkumkan dalam satu paparan sahaja.

Pages