Perihal tutorial dan panduan berkaitan dengan proses migrasi dari Drupal 5 kepada Drupal 6

4 Lakukan salinan sandaran (backup)

Sebelum kita melangkah dengan lebih jauh, pastikan anda melakukan salinan sandaran (backup) keseluruhan laman termasuk pangkalan data. Walaupun proses kemas kini tidak melibatkan sebarang perubahan pada pangkalan data, tidak ada ruginya anda mempunyai salinan sandar.

Seandainya berlaku ralat yang teruk semasa dan selepas proses kemas kini, maka anda tidak ada peluang untuk mengembalikan laman seperti sedia kala sekiranya langkah ini diabaikan.

Oleh itu, salinan sandar adalah PENTING.

3 Kenalpasti spesifikasi laman anda

Sebelum melakukan proses migrasi ini, anda perlu mengenal pasti spesifikasi yang digunakan pada laman sedia ada. Ini bagi membolehkan segala berjalan lancar dan mengurangkan atau tiada sebarang ralat berlaku.

Berikut adalah antara perkara penting yang perlu diambil kira dan diketahui.

Kaji keunikan laman anda

Keunikan melibatkan kandungan, tetapan, penggunaan modul dan templat

Migrasi Drupal 5.x ke Drupal 6.x

Drupal telah melalui begitu banyak kemas kini dan paling terkini Drupal telah mengeluarkan versinya yang terbaru iaitu versi 7. Namun begitu ianya masih lagi dalam proses penstabilan.

Oleh kerana itu, kepada pengguna yang masih menggunakan Drupal versi lama perlu mengemaskini laman ke versi yang lebih terbaru. Tutorial ini akan menerangkan secara lengkap proses untuk migrasi dari versi D5 ke D6.