Tutorial yang berkaitan dengan Drupal versi 6 sahaja.

11 Modul Backup and Migrate

Backup atau salinan pendua kepada laman web anda yang sebenar sangat penting bagi memastikan kita mempunyai alternatif yang terbaik sekiranya berlaku sesuatu seperti digondam, laman web rosak, kehilangan data atau tindakan diluar jangkaan. Pangkalan data adalah yang paling penting untuk di"backup" memandangkan sistem Drupal sepenuhnya berpegang kepadanya bagi membenarkannya ia beroperasi.

9.6.3 Laluan automatik dengan Pathauto dan Path redirect

Satu perkara yang hebat mengenai Drupal adalah keupayaannya untuk melaksanakan satu-satu arahan secara programatik yang sebelum ini dilaksanakan secara manual. Dengan menggunakan modul Pathauto, kita memberikan arahan kepada Drupal untuk menghasilkan satu-satu URL secara automatik berdasarkan kepada bentuk atau paten yang ditentukan diruangan pentadbiran. Penggunaan Path redirect perlu digabungkan bersama dengannya untuk memastikan tahap SEO yang tinggi.

9.5.1 Pemasangan dan konfigurasi modul Page title

Ikuti langkah-langkah yang diterangkan seperti di bawah:

Muat turun modul Page title daripada https://www.drupal.org/project/page_title dan pasang seperti modul-modul Drupal yang lain. Pastikan anda memasang modul Token pada masa yang sama yang boleh didapati di https://www.drupal.org/project/token. Aktifkan kedua-dua modul ini pada masa yang sama.

9.1 Modul yang diperlukan untuk SEO Drupal

Sekarang kita akan beralih kepada modul-modul yang diperlukan untuk mengoptimumkan SEO Drupal. Anda boleh sama ada memuat turun satu per satu atau ke semuanya sekali gus dan ditempatkan di sites/all/modules. Namun elakkan daripada mengaktifkannya terlebih dahulu kerana dikhuatiri anda terlepas beberapa konfigurasi yang perlu dilakukan.

SEO Checklist: modul ini menyediakan satu senarai semak dengan pautan untuk memuat turun dan konfigurasi bahagian pentadbir ke semua modul yang diperlukan untuk pengoptimuman SEO.

Pages