Artikel berkaitan dengan sistem pengurusan kandungan. Fokus pemilihan tajuk artikel lebih kepada Drupal dan phpBB dengan mengambil beberapa topik untuk sistem lain yang dianggap berkaitan.

Memasang OpenCart di pengehosan web dengan CPanel

Sebelum sistem ini dapat berfungsi dengan sempurna, ianya perlu melalui proses pemasangan pada pengehosan web terlebih dahulu. Terdapat cara yang mudah untuk membolehkan pemasangan ini dilakukan dalam 3 langkah yang pantas.

Terlebih dahulu pastikan anda telah melanggan dan mempunyai pengehosan web. Contoh yang ditunjukkan adalah pemasangan pada sistem pengurusan pelayan menggunakan Control Panel atau CPanel.

Mengapa bilangan modul/templat Drupal tidak setahap usianya

Memang tidak dinafikan jika dibandingkan dengan usianya dan bilangan ahli komuniti, Drupal sepatutnya mempunyai bilangan modul yang jauh diluar jangkaan berbanding sekarang. Malahan jika dibandingkan dengan pesaing-pesaing yang searena Drupal jauh meninggalkannya dari segi jumlah bilangan modul/fungsi tambahan ini. Apakah perkara ini satu petanda yang baik atau tidak? Atau mungkin mempunyai hujah-hujahnya tersendiri?

Apa itu "Content Management System, CMS" (Sistem Pengurusan Kandungan)

Masalah utama kepada usahawan

Anda mempunyai satu laman web (yang konvesional) atau dibangunkan secara intranet (LAN). Laman tersebut telah berkembang secara tidak disedari dari satu masa ke masa, mempunyai kandungan yang banyak dan sangat berguna -- namun masih belum mencapai satu tahap kepuasan sebenar. Apabila diimbas kembali dan diselidik, mendapati banyak kandungan yang sudah ketinggalan dari segi isi dan kandungan. Proses mengemas kini setiap satu halaman memakan masa dan sangat kompleks ditambah dengan bentuk paparan yang sudah lusuh.

Kekurangan dan kelemahan multi-bahasa dalam Drupal 6 dan Drupal 7

Dalam satu artikel sebelum ini, saya telah menerangkan sepenuhnya bagaimana Drupal mengendalikan multi-bahasa agar ianya mengekalkan imej Drupal sebagai satu sistem yang fleksibel dan paling stabil. Setiap versi peningkatan major Drupal akan mengalami perubahan dari segi aliran proses dan kerangkanya.

Apa yang penting adalah anda perlu ketahui kekurangan dan kelemahan yang ada pada setiap versi barulah anda mendapat kelebihan dari segi pengurusan dan pembinaan laman sehingga siap.

Adakah Drupal terlalu selamat?

Sekuriti atau keselamatan adalah satu proses, bukan satu tindakan. Keselamatan adalah hasil kerjasama daripada semua komuniti. Keselamatan juga melibatkan keseluruhan sistem dan perisian, bukan hanya terhad kepada Drupal "core" sahaja (atau modul tambahan). Mencari masalah mengenai keselamatan dan menyelesaikannya adalah perkara yang perlu dilakukan.

Kemasukan tidak divalidasi

Apabila seorang pengguna menghantar input atau data kemasukan ke laman, ianya perlu dilakukan validasi dan diperiksa.

Drupal 8: Proses pembinaan sudah dimulakan

Pada persidangan Drupal di Chicago baru-baru, pemilik Drupal iaitu Dries Buytaert telah melancarkan secara rasmi pembinaan untuk Drupal 8, iaitu satu versi yang akan dikeluarkan selepas kejayaan mengeluarkan versi 7. Dalam ucapannya, Dries menyatakan dengan jelas hasrat dan keupayaan yang akan dipertingkatkan dalam versi Drupal terbaru nanti.

Antara fungsi-fungsi dan keupayaan yang bakal dipertingkatkan dalam D8 adalah seperti berikut:

Pages