Artikel berkaitan dengan sistem pengurusan kandungan. Fokus pemilihan tajuk artikel lebih kepada Drupal dan phpBB dengan mengambil beberapa topik untuk sistem lain yang dianggap berkaitan.

Memasang OpenCart di pengehosan web dengan CPanel

Sebelum sistem ini dapat berfungsi dengan sempurna, ianya perlu melalui proses pemasangan pada pengehosan web terlebih dahulu. Terdapat cara yang mudah untuk membolehkan pemasangan ini dilakukan dalam 3 langkah yang pantas.

Terlebih dahulu pastikan anda telah melanggan dan mempunyai pengehosan web. Contoh yang ditunjukkan adalah pemasangan pada sistem pengurusan pelayan menggunakan Control Panel atau CPanel.

Mengapa bilangan modul/templat Drupal tidak setahap usianya

Memang tidak dinafikan jika dibandingkan dengan usianya dan bilangan ahli komuniti, Drupal sepatutnya mempunyai bilangan modul yang jauh diluar jangkaan berbanding sekarang. Malahan jika dibandingkan dengan pesaing-pesaing yang searena Drupal jauh meninggalkannya dari segi jumlah bilangan modul/fungsi tambahan ini. Apakah perkara ini satu petanda yang baik atau tidak? Atau mungkin mempunyai hujah-hujahnya tersendiri?

Kekurangan dan kelemahan multi-bahasa dalam Drupal 6 dan Drupal 7

Dalam satu artikel sebelum ini, saya telah menerangkan sepenuhnya bagaimana Drupal mengendalikan multi-bahasa agar ianya mengekalkan imej Drupal sebagai satu sistem yang fleksibel dan paling stabil. Setiap versi peningkatan major Drupal akan mengalami perubahan dari segi aliran proses dan kerangkanya.

Apa yang penting adalah anda perlu ketahui kekurangan dan kelemahan yang ada pada setiap versi barulah anda mendapat kelebihan dari segi pengurusan dan pembinaan laman sehingga siap.

Drupal 8: Proses pembinaan sudah dimulakan

Pada persidangan Drupal di Chicago baru-baru, pemilik Drupal iaitu Dries Buytaert telah melancarkan secara rasmi pembinaan untuk Drupal 8, iaitu satu versi yang akan dikeluarkan selepas kejayaan mengeluarkan versi 7. Dalam ucapannya, Dries menyatakan dengan jelas hasrat dan keupayaan yang akan dipertingkatkan dalam versi Drupal terbaru nanti.

Antara fungsi-fungsi dan keupayaan yang bakal dipertingkatkan dalam D8 adalah seperti berikut:

Pages