IDM : sudahkah anda tahu menggunakan IDM untuk mendownload file-file dari internet. Tetapi berapa ramaikah yang mengunakanya??

IDM salah satu software yang wajib bagi aku untuk mendownload apa sahaja file dari internet dan untuk kelajuan download berkali ganda dari yang biasa.

Dulu aku mula-mula mengenali internet aku sering menggunakan ADD-ON dari firefox untuk mendownload sesuatu.. Tapi rasanya kali ini IDM sudah menambat hati aku dengan kelajuan dia mendownload sesebuah file. IDM ni memang best bagi aku, dahulunya aku tidak tahu apa kelebihan IDM ni. Buat pengetahuaan semua Speed IDM kali lebih baik dari download manager yang lain serperti orbit, gozilla, GetRight LeechGet dan lain-lain. Pendapat anda??

Internet download manager mempunyai banyak kelebihan bebanding download manager yang biasa. Saya suka menggunakan perisian ini kerana proses download lebih cepat dan boleh di sambung lain kali.

Semua browser support IDM (google crome aku x tahu), so tak ada masalah untuk menggunakanya. Selain itu, IDM jugak boleh resume semula download yang tidak complete (habis). Kalau line internet korang tiba-tiba putus jek, IDM automatik akan ‘pause’kan korang punya download tu dan korang boleh sambung balik lepas line internet korang dah ok. Kalau tak boleh download pon, URL file download tu juga akan disimpan secara automatik oleh IDM.

IDM ini juga menyokong proxy servers, ftp dan http protocols, redirects, firewalls, authorization,  cookies, MP3 audio dan MPEG video dan lain-lain. IDM digabung/integrate Microsoft Internet Explorer, Netscape, AOL, Opera, Mozilla, Mozilla Firefox, Mozilla Firebird, Avant Browser.

Versi terkini ialah 5.15 yang membolehkan IDM untuk download terus flash videos dari laman web seperti MySpaceTV, YouTube, dan Google Videos tanpa anda pertu copy/past url video tersebut ke laman web lain, ni antara sebab yang paling utama yang aku suka IDM.

Tapi hati-hati yek..jangan sesekali klik "Check for Update". Sekali dah klik, habisla korang..kena la unistall balik la IDM tu. So, kepada sapa-sapa yang nak gunakan IDM ni, ingat la pesan aku ni..huhu..
Berapa version pun tak kisah, benda tu tetap sama cuma dier update sikit jek..

Muat turun perisian IDM

Artikel: 
Penilaian: 
1
Your rating: None Average: 1 (1 vote)

Komen

mirinda's picture

ini software downloading terbagus.. sedut2 la sumer..

blogger_boy's picture

hi mirinda..
knapa lama x join sini...

------

[center]Bersekutu diantara sesama itu akan saling menguatkan. Jika kita melihat ada geng kita lemah, kita akan bantu untuk menguatkan mereka. Dan tatkala kita lemah, mungkin mereka juga akan menolong kita. Marilah kita membentuk satu kumpulan yang saling bantu-membantu dan menguatkan.[/center]

rumaizi ismail's picture

saya tak faham le na guna ..camna ye

parasolx's picture
Admin

Senang sahaja... download attachment tersebut, extract menggunakan password yang diberikan. Kemudian install seperti biasa.
Selepas install, pindahkan files yang satu lagi (ade perkataan "Patch") ke dalam folder IDM di Program files. Pastikan anda tutup dahulu semua IDM dengan right-click pada icon IDM dekat dgn jam di taskbar, pastu exit. Kemudian, klik files patch tersebut, dan ikut arahannya.

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

maizi's picture

Minta bantuan...saya guna idm utk download mediafire file.File mempunyai 8 part dan setiap part 100mb.Apa yg hairan,Saya download file tu semalam dan sehingga pagi ni pun tak habis lagi progress download tu.Ia mengambil masa 12jam dan tak habis ..Adakah idm memang begitu ...?

parasolx's picture
Admin

IDM ini berkebolehan untuk mencari "mirror" atau dengan erti kata senang, dia akan cuba membuka seberapa banyak port yang boleh untuk mendownload satu-satu files. Kalu account mediafire, biasanya yang percuma ini hanya membenarkan satu PORT sahaja untuk download files tersebut. kemungkinan besar, cubaan IDM untuk membuka port2 yang lain menyebabkan interruption dipertghan downloading files tersebut.

Jadi saranan saya, sekiranya maizi menggunakan perkhidmatan download akaun percuma, seperti Rapidshare, Mediafire, Megaupload dan seangkatannya, elakkan dari menggunakan IDM atau ubah dibahagian setting supaya IDM membuka SATU port sahaja untuk download file2 dari sumber ini.

Datu lagi, akaun percuma ini hanya membenarkan satu files (parts) sahaja di download pada masa yang sama.

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

maizi's picture

Terimakasih di atas penerangan itu.Sekarang ni dah cuba download satu per satu dan keputusannya tak lah lama hingga berjam jam.Anyway tks n rgd ..bye

maizi's picture

Hai,nak tanya...selepas saya download semua part utk satu movies..saya tak boleh nak play movie.
kenapa ye?

File format avi...
Bila play cuma main utk 15min sahaja utk part 1dan part 2/3/4/5 tak leh...abih camno..

parasolx's picture
Admin

First, perhatikan last skali parts tuh extension dia mcm ne. Kalau dia berakhir dengan .rar.part01, rar.part02, kena guna WinRAR pastu right-click pada part01, "extract the files here". Tetapi kalu berakhir dengan extension mcm ni: .001, .002, .003 dan seterusnya, maka kena guna software HJ-Split.

Maizi google dan taip "HJ-Split". Download software nih kemudian run. Slepas run akan ada mcm button Split, Join, click button Join. Kemudian cari folder yang ade files2 part tersebut. Selepas tuh click satu je file tersebut, kemudian OK. Then click Join. Nanti software ni akan join kan untuk hasilkan satu files yang complete.

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

maizi's picture

Ribuan terimakasih ..saya akn cuba buat.bye

blogger_boy's picture

1-5 tu hanya 1 file jek...
extract winrar kesemua file tersebut.

------

[center]Bersekutu diantara sesama itu akan saling menguatkan. Jika kita melihat ada geng kita lemah, kita akan bantu untuk menguatkan mereka. Dan tatkala kita lemah, mungkin mereka juga akan menolong kita. Marilah kita membentuk satu kumpulan yang saling bantu-membantu dan menguatkan.[/center]

markopolos's picture

hai..saya dah install internet download manager ni dan dah register pun...masalah yg saya hadapi ialah link yg saya nak download tu tak jump automatic to internet download manager...ianya sama je cuma download melalui download manager mozilla...saya dah check semua setting dkt options IDM dan dah ikut semua arahan yg patut..tapi saya masih menghadapi masalah ni...apa perlu saya buat?

parasolx's picture
Admin

guna browser ape tuh ek? kena check jugak, sbb kalu chrome mmg IDM xde plugin dia.. tp kalu mozilla, FF atau IE atau Opera, dia boleh catchup semua link download bila click. masuk bahagian Options (button kt atas tuh), kemudian perhatikan pilihan di bawah "Intergrate IDM with browsers:".

Tick kan mana2 browser yang nak diintergrate. lepas tuh restart browser tersebut dahulu.. kalu still guna lepas tick tuh kdg2 dia tak jadi sbb plugin belum lagi install antara IDM dengan browser yang tick.

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

markopoloss's picture

guna mozilla firefox...sebernanya dah settle semalam...rupanya extension dia saya tak install..now dah jalan macam biasa..sebab pc saya ni selalu auto restart...bila checkdisk run..dia akan delete semua extension dari browser....so kita kena carik balik extension2 tu...saya rasa awak kena highlight dlm artikel IDM ni...link extension tu dlm website internedownloadmanager..installation free

sno0p's picture

ada yang latest...5.18..tapi beta lagi...

parasolx's picture
Admin

kalu beta dah bleh guna xde masalah.. skrg ni diorg dah upgrade banyak menda dah..
dari interface sampai function.. dulu mmg sempoi betul design dia.. tak larat nak tengok..

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

cmco's picture

Dah sedut. tapi tak boleh exteact.. nak pswd.... nak ambik kat mana.. kalau ada bagi la

parasolx's picture
Admin

dia tak ade password.. tapi patches.. cuba download link yang dibahagian update tuh dulu.

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training