Tutorial phpBB sudah meliputi tahap pembelajaran yang ketiga. Dalam bahagian ini, tutorial lebih berfokus kepada pengendalian paparan phpBB kepada pengguna seperti lampiran, templat serta proses pengubahsuaian secara ringkas.

Dalam tahap ini akan melibatkan beberapa kod pengaturcaraan, menyentuh HTML, CSS, PHP dan juga JavaScript. Bagi memudahkan segala tindakan, dinasihatkan agar anda mendalami atau mendapatkan asas kepada keperluan yang dinyatakan.

Untuk bahagian pengubahsuaian ringkas templat, kita akan meneroka serba sedikit pengurusan atau sistem paparan yang dibina pada phpBB3. Latihan dan contoh yang ditunjukan boleh dijadikan rujukan untuk anda melakukan proses modifikasi paparan mengikut citarasa sendiri.

Penilaian dan persoalan

Tutorial di tahap tiga ini mungkin mudah dan mungkin sukar bergantung kepada pemahaman dan pengalaman anda. Bagi menghasilkan satu tutorial yang sempurna dan sesuai untuk golongan yang baru, kami mengharapkan kerja sama dari semua pihak.

Pastikan anda melakukan "Penilaian" pada tutorial yang ditulis. Sebarang "Persoalan" boleh diutarakan di forum atau terus hantarkan komen anda pada laman tersebut.

Dengan cara ini kami dapat menilai kemampuan kami untuk memberikan pendedahan yang baru kepada golongan yang baru bermula.

Penilaian: 
4
Average: 3.7 (3 votes)

Komen

blogger_boy's picture

ooyyeehhhhh phpbb tahap ke-3 dah bermula

------

[center]Bersekutu diantara sesama itu akan saling menguatkan. Jika kita melihat ada geng kita lemah, kita akan bantu untuk menguatkan mereka. Dan tatkala kita lemah, mungkin mereka juga akan menolong kita. Marilah kita membentuk satu kumpulan yang saling bantu-membantu dan menguatkan.[/center]

sepit89's picture

tak sabar menunggu hihihi

tetamu's picture

dah muncul ke....

phpbb tahp 3 tu

parasolx's picture
Admin

salam.. belum muncul lagi.. sebab proses penulisan tutorial masih tertumpu kepada drupal dan artikel-artikel bebas. harap dapat sabar menanti kedatangan tutorial ini.

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training