Semalam saya dihujani dengan soalan yang hampir sama, bagaimana membuat blog sendiri? Dalam artikel ini saya akan mengajar anda membuat blog dengan cara yang paling ringkas dan mudah ajar senang difahami.



Untuk membuat blog, kita mempunyai banyak pilihan, namun dalam artikel ini saya akan menggunakan blogspot.com kerana ianya mudah dan senang.



Perkara yang diperlukan:



  • Email sendiri (Anda boleh dapatkannya secara percuma di www.yahoo.com)


 



Langkah-langkah



  1. Layari laman web www.blogger.com
    * Kemas kini 30 April 2015: Laman web Blogger kini telah dibeli dan diletakkan di bawah Syarikat Google Inc. Oleh itu akses kepada Blogger memerlukan akaun Google (atau email yang telah didaftarkan di bawah Gmail). Langkah-langkah untuk membuka akaun yang baru di atas adalah terbatal.

  2. Berikut adalah paparan bagi laman web tersebut semasa artikel ini ditulis.
    Only local images are allowed.

  3. Anda yang perlu tekan pada link Create Your Blog Now.

  4. Seterusnya, anda hanya perlu mengisi maklumat-maklumat yang diminta.

  5. Tekan Countinue

  6. Seterusnya isikan tajuk bagi blog anda, dan juga alamat yang ingin anda gunakan.

  7. Klik Countinue

  8. Pilih antaramuka blog anda. Setelah selesai klik countinue.

  9. Sekarang anda telah mempunyai sebuah blog sendiri dan anda bolehla mula menulis.
Artikel: 
Penilaian: 
1
Your rating: None Average: 1 (1 vote)

Komen

malaysia web design's picture

sofware ape yang digunakn ini

fazmys's picture

bkn software...tp terus dr laman dier..

------

Maklumat Lanjut:- [color=#0080FF][b][url=http://fazmys.com]Fazmys Online[/url][/b] [b][url=http://www.fazmys.blogspot.com]Fazmys Blog[/url][/b] [b][url=http://www.fazminn.net]Fazminn.net[/url][/b][/color]

wirasmara's picture

Assalamualaikum! Saya telah pun membina sebuah blog di blogspot.com.Rasanya taklah susah sangat untuk membina sebuah laman blog.Cuma masalahnya blog saya tidak kelihatan sebagaimana blog-blog lain yang pernah saya lawati.Saya langsung tak tahu bagaimana nak mengubah background mengikut cita rasa saya atau memasukkan chat box atau pun meng'upload'kan gambar-gambar produk.Senang cerita saya ni sebenarnya kalau nak dikatakan buta internet tu tak jugak tapi lebih kepada rabun IT..Kalau boleh kengkawan boleh beri tunjuk ajar bagaimana untuk menjadikan sesebuah blog itu kelihatan menarik.Saya nak sertakan alamat blog saya kat sini pun segan sebab tak ada apa-apa kat situ.Cuma ada gambar saya sendiri jer..Harap ada yang sudi menolong..