Muat turun pakej yang disediakan ini sebelum mengikuti tutorial ringkas ini.



peel.rar



Fail arkib ini mengandungi fail-fail berikut. Ekstrak fail-fail tersebut ke dalam satu folder:



  • large.swf

  • large.jpg - Fail gambar yang akan dilihat pelawat apabila melalukan mouse pada bahagian Peel Ad. Letakkan gambar iklan anda.

  • small.swf

  • small.jpg - Fail gambar yang akan dilihat pelawat sebelum bahagian iklan dipaparkan. Edit gambar ini untuk memadankan dengan background site anda.

  • peel.js


Buka fail peel.js dalam mana-mana aplikasi pengedit teks (notepad, etc.) dan edit bahagian berikut:



  1. jaaspeel.ad_url – URL untuk redirect pelawat apabila iklan diklik

  2. jaaspeel.small_path – Path ke fail small.swf

  3. jaaspeel.small_image – Path ke fail small.jpg

  4. jaaspeel.big_path – Path ke fail large.swf

  5. jaaspeel.big_image – Path ke fail large.jpg


Contoh fail peel.js yang telah diedit:



Kemudian masukkan kod berikut ke bahagian <head> page yang anda mahu letakkan iklan tersebut:



<script src="peel.js" type="text/javascript"></script> 



Pastikan script src dirujuk kepada fail javascript peel.js



Hasil yang akan anda lihat adalah seperti berikut:



Selain daripada membuat laman persendirian (standalone), terdapat beberapa modul yang dicipta khas untuk setiap CMS. Di bawah ini disenaraikan beberapa modul yang boleh digunakan untuk setiap jenis CMS:



Drupal:



https://www.drupal.org/project/pageear



Joomla:



http://extensions.joomla.org/index.php?option=com_jed&controller=map&link_id=3209



Wordpress:



https://wordpress.org/plugins/page-peel/

Artikel: 
Penilaian: 
3
Your rating: None Average: 2.7 (3 votes)

Komen

blogger_boy's picture

oooooo...Peel Ad nama ddier....aku ingat popup header

------

[center]Bersekutu diantara sesama itu akan saling menguatkan. Jika kita melihat ada geng kita lemah, kita akan bantu untuk menguatkan mereka. Dan tatkala kita lemah, mungkin mereka juga akan menolong kita. Marilah kita membentuk satu kumpulan yang saling bantu-membantu dan menguatkan.[/center]

sipipeh's picture

Saya dah cuba pageear.. memang simple dan mudah

johnburn's picture

mmg simple je
satu nk gtau, kl korg guna cms cam joomla, dia dh ada extension untk buat ni
so xyah ssh2 nk bt

zuhoneystarz's picture

kat blogspot bleh buat ke?

parasolx's picture
Admin

kalu blogspot yang free tuh mmg xbleh nak buat rasanya..
sebab nak buat menda ni kena upload files.. since yang free dia tak bagi kita upload files..
tetapi kalu ade hosting sendiri bleh buat..

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

ri's picture

yg aku tau drupal jer ada mende tu. x tau lak cms lain pun ada gak...

johnburn's picture

joomla ngan wordpress pn ade
kl xde, terpakse la buat sndri module untk CMS tuh

parasolx's picture
Admin

untuk yang standalone website pon ade sebenarnya.. mcm HTML biasa je bleh je pasang.. tp kena buat modified sendiri.. menda ni actually dia guna flash je.. untuk buat animation tuh.. tp skrg dah wujud jquery so bleh buat lagi advance berbanding guna flash biasa.. cume kalu jquery kena install la.. Drupal dia mmg dah masukkan jquery dalam base installation.. so lagi senang nak guna module nih

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

johnburn's picture

bnde nih mmg gabungan flash ngan javascript. kl bt 100% pkai javascript, mngkn animation die nmpk kaku skit. untuk HTML biasa, bleh bt cm yg ditunjukkan contoh dlm tutorial atas tuh

ri's picture

mcm penah je dengar 'jquery' ni. x silap masa search module tuk drupal tp x penah lak install jquery ni. penting sangat ke mende tu?

parasolx's picture
Admin

jquery ni fail2 yang ade banyak class Javascript. dalam satu module package tuh terdapat banyak class-class yang boleh digunakan untuk tujuan tertentu. mcm, membuat animasi sliding.. dalam jquery tuh dah ade cume yang penting kita just recall dia punye class..

makanya kalu ade 5 module nak buat sliding animation guna javascript, tak perlu untuk taip satu2 code javscript, just recall dia punye class. so, kalu xde jquery ni animation atau module tuh xbleh jalan. kalu utk drupal xde masalah sebab dari version 3 lagi dia dah guna jquery. cume berlainan version jquery sahaja.

version jquery mungkin melibatkan penambahan class2, stability, processing speed atau repairing bugs. kl bleh utk drupal6 ni, install module jquery update: http://drupal.org/project/jquery_update

ni untuk update jquery version dari 1.2.3 kepada 1.2.6 atau 1.3.2 bergantung kepada version module yang didownload.

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

angker2008's picture

Assalamualaikum
Ni sangkut lg nih.
mcm mana nak paste kan code yg kat atas tu kat Drupal.
Kemudian masukkan kod berikut ke bahagian page yang anda mahu letakkan iklan tersebut:
head

parasolx's picture
Admin

kalu untuk Drupal tak perlu gunakan code yang ditulis. terus gunakan module yang disediakan.
kod tersebut hanya untuk laman web yang standalone.. mcm HTML biasa. bukan untuk CMS sistem.
untuk CMS boleh gunakan modul yang disediakan oleh pihak pembangun masing2.

------

Hadafi Solution & Resources: http://parasolx.net
Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training